https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/07/frans-fiskebok.webp

Emil Maxén om havsöringen: "De är så vackra att det är svårt att förstå."

Nyfiken på fiske? I Frans Fiskebok lär oss Emil Maxén allt som behövs för att kunna göra en storslagen premiär som fiskare!

Publicerad i juli 2023

Boken innehåller massor med fakta om de vanligaste fiskarna i Sverige, som att öringar heter olika saker beroende på var de lever någonstans, även fast det är samma fisk, what? Man får också lära sig att bygga ett metspö, knyta fiskeknutar och göra egna fiskedrag! Under ett samtal med författaren och illustratören Emil Maxén passade vi på att fråga lite om Frans Fiskebok och om Emils stora intresse för fiske. 

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/07/frans-crop.jpg
Omslag till Frans fiskebok

”När jag var liten fiskade jag mycket under en period med kompisar. Vi kunde inte så mycket men det var äventyr och spännande. Man hade en handfull drag, ett spö och en cykel. När jag fick barn ville jag att min son också skulle få lära sig fiska och upptäcka naturen på det sätt som man bara kan genom fiske. Man kan säga att jag återupptäckte fisket tillsammans med min son och genom våra stunder tillsammans kom idén och inspirationen till båda böckerna om Frans.” Vilken tur att Emil hittade tillbaka till fisket, men har en Sundsvallspojke koll på fisket från norr till söder tro?

”I Sundsvall med omnejd är det gädd, abborre- och havsöringsfiske som dominerar och likaså i Skåne skulle jag tro.” 

Som sagt skriver inte bara Emil utan han illustrerar också, han har tecknat alla roliga och fina fiskbilder i den här lättillgängliga faktaboken.

Man kan säga att jag återupptäckte fisket tillsammans med min son …

Emil Maxén

Men det måste ju vara svårt att fånga fiskens sanna natur på bild, eller?

”Det svåraste kan vara att förstå mönstertäckningen på fiskarna. Den kan se väldigt kaosartad ut men det finns alltid ett mönster. Sen är det alltid en utmaning att få till blänket i det hala slemmet de är täckta av.” Och sen var det Havsöringen, vad är det som gör den så himla speciell? ” Det är något otroligt när man får en silverblank, nästan blåsilvrig öring med olivgrön rygg. De är så vackra att det är svårt att förstå. Men gäddan är också fantastisk, men mer på ett skräckinjagande sätt.”

Efter att ha läst den här boken kommer man ju garanterat bli supersugen på att ge sig ut på fisketur med en gång, men undrar just om man ska vänta till någon särskil tid på dygnet?

”På morgon och kväll tycker jag det brukar hända grejer. Men jag tycker man ska fiska när man kan och inte strunta i att fiska för att det är fel tid på dagen, fel väder eller årstid. Man vet aldrig vad som händer!”. Men tänk om man inte får napp då? Efter all pepp? ” Man lär sig någonting varje gång. Fiske handlar mycket om tålamod och att vara koncentrerad, närvarande. Jag låtsas att jag ser mitt drag under vattnet och funderar mycket på om det känns övertygande. Syns det? Eller syns det för mycket? Ska jag byta? Så se till att ha med gott fika och glöm inte att njuta av naturen medan du fiskar så det inte blir en syssla i stället för ett nöje.”

Hela texten & intervjun kommer från bonniercarlsen.se

Om Frans fiskebok

Frans fiskebok är en bok späckad med fiskefakta och knep och knåp som bejakar de första stora ögonblicken för nybörjarfiskaren, i både med- och motgång. De humoristiska och generösa färgbilderna gör boken till ett måste för alla som vill lära sig mer om fiske!