https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/04/flyttfaglar-nrm-labbet.jpg

Kul och klurigt när våren har kommit till Labbet!

Flyttfåglarna kommer tillbaka, insekterna vaknar till liv och pollenkornen kittlar i näsan. Våren är på ingång och Barnpatrullen har testat den nya temautställningen ”Naturen vaknar” i Naturhistoriska riksmuseets fina upplevelserum Labbet.

– Gillar ni fåglar? undrar museipedagogen Louise när Barnpatrullen, som består av Minna, nio år och Loui, snart sju år, har slagit sig ned vid borden i Labbet.

– Jaaaa, säger syskonen i kör. Vi ska få två undulater efter påsklovet, en ska heta Blixten-Bertil!

Bättre start kan det knappast bli på besöket och Minna och Loui ser sig nyfiket om i den stora lokalen som är fylld av spännande stationer och utrustning. På ett runt bord mitt i rummet står det flera mikroskop där man kan undersöka olika insekter och lära sig vem som äter vad, vid fönstret hänger ett nät med fåglar som de strax ska få bekanta sig med och i ett tredje hörn finns det en jättefin ateljé med mängder av material för att skapa. Här finns även en station där man ska matcha pollinerande insekter med deras favoritblomma och en annan där man får testa på att skapa en pollenrapport som en äkta palynolog, för att nämna några. Det känns påkostat, väl genomtänkt och väldigt pedagogiskt upplagt.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/04/introduktion-nrm-labbet.jpg
I Labbet får du testa på allt från ringmärkning av fåglar till att göra en egen pollenrapport och att stifta närmare bekantskap med insekter och blommor. Det finns även en finfin ateljé för den som vill skapa.

Insektslära och ringmärkning

Det är pollenkunskap, ringmärkning av fåglar och att stifta närmare bekantskap med insekter som står på agendan för Barnpatrullen idag. Besöket börjar med att barnen får se en kort film där tre av museets forskare berättar om sina expertisområden. Efter filmen visar Louise upp en bräda med ringar i olika storlekar och barnen får gissa vilken fågel som skulle passa bäst för den största ringen.

– Är det för en kråka? undrar Minna men Louise berättar att den största ringen är till för svanar och undrar om barnen själva vill prova att ringmärka varsin fågel. Det vill de absolut och följer efter Louise för att hämta varsin träfågel att ringmärka ur det stora nätet vid fönstret. Minna väljer en koltrast och Louis val faller på en grönsiska.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/04/ringmarkning-labbet-nrm.jpg
Med försiktig hand och lite vuxenhjälp klämmer Loui fast en ring på sin grönsiska.

Under stor koncentration klämmer de försiktigt åt varsin ring med tång runt sina fåglars ben. Sen fyller de i protokollet som ligger på bordet: dagens datum, fågelns namn, vingbredd och vikt. Louise står bredvid tillgänglig för frågor men låter samtidigt barnen få utforska allt i sin egen takt.

– Min fågel väger 70 gram, konstaterar Minna nöjd när hon har lyckats klura ut hur den handhållna fågelvågen används.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/04/vaga-fagel-nrm-labbet.jpg
Minna väger sin koltrast och kommer fram till en matchvikt på 70 gram.

Håriga pollenkorn

När fåglarna är märkta och utsläppta igen i skogen via en liten holk på golvet går Barnpatrullen vidare till den klurigaste av dagens stationer: Pollenuppdraget. Här får de, med lite vuxenhjälp, bistå museets palynolog Pia att göra en pollenprognos enligt konstens alla regler. Från att hitta och räkna rätt antal pollenkorn på en bild till att spå väder och lista ut vilken halt pollen det kommer att bli de närmaste dagarna. Spännande tycker Loui som snabbt blir klar med uppgiften medan Minna är lite mer skeptisk.

– Det är typ som att göra matte i skolan, säger hon lite uppgivet och sneglar mot mikroskopen och insekterna vid stationen intill.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/04/hander-pollen-nrm-labbet.jpg
I Pollenuppdraget får barnen hjälpa museets palynolog att ta fram veckans pollenrapport enligt konstens alla regler.

Här är det desto mer spännande, tycker både Minna och Loui och båda stannar gärna och länge vid mikroskopen där de undersöker allt från fjärilar och trollsländor till kackerlackor och skalbaggar. Den ena insekten är läskigare än den andra, tycker Loui. Även det stora så kallade mikro-eye-mikroskopet som projicerar pollenkorn på en skärm är spännande och Minna blir kvar där länge för att undersöka olika sorters pollen.

– Jag ser något hårigt! utropar hon triumferande efter att ha rattat ett tag på mikroskopets spakar och Louise är strax där för att berätta att det förmodligen är de taggiga pollenkornen från tussilago som Minna har zoomat in.

Jag ser något hårigt!

Minna, 9 år
https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/04/mikroskop-nrm-labbet.jpg
Hur ser en kackerlacka eller fjäril ut i närbild? I Labbets mikroskop kan du ta reda på det!

Inspirerande ateljé

Besöket fortsätter via en station där insekter ska paras ihop med sin favoritblomma genom att barnen får lukta på olika blommor, studera deras form och hur mycket pollen och nektar de har. Det är ganska klurigt och Barnpatrullen får fundera ett tag innan de har löst uppgiften.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/04/dofter-nrm-labbet.jpg
I Labbets dofthörna utmanas besökarna att matcha rätt blomdoft med rätt insekt.

Som sista anhalt blir det den inspirerande och fullmatade ateljéhörnan där kreativiteten får sprudla. Här finns pärlor, paljetter, piprensare, färger, silkepapper och en hel massa annat material för den som är skaparsugen. Har du själv svårt att komma på vad du vill skapa finns det en skål med lappar där du kan dra namnet på olika insekter, gissa hur de ser ut och sen rita eller bygga ihop dem.

I pysselhörnan finns mängder av pärlor, paljetter, piprensare, färger och silkespapper

– Är det någon som kan gissa hur en ”större spetsnäsa” ser ut? frågar Louise och läser från sin lapp.

Men Minna vill inte göra någon spetsnäsa. Hon har siktet inställt på den lufttorkande leran medan Loui väljer att rita en palm helt enkelt. Efter en timme och 15 minuter i Labbet är Barnpatrullen fullmatade med ny kunskap om pollen, fåglar, blommor och insekter och dessutom ganska slut. Men nöjda med sin dag konstaterar de att det bästa var att ringmärka fåglarna och att gissa blomdofter.

– Och jag älskade pysselhörnan! säger Minna och visar glatt upp sitt nya alster i form av en matskål i lera som ska bli en present till den nya familjemedlemmen: undulaten Blixten-Bertil.

Fakta om Labbet:

Labbet är Naturhistoriska riksmuseet upplevelserum där du kan delta i interaktiva aktiviteter och expertmöten. Här får du själv gå in i forskarrollen, skapa, undersöka museets samlingsföremål och träffa experter från olika avdelningar på museet. Labbet är öppet under lov och på lördagar och är anpassat från 7 år och uppåt. Temat ”Naturen vaknar” pågår fram till den 4 juni. Entré: 50 kronor per person, även vuxen.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/04/labbetoversikt-foto-martin-stenmark.jpg
Foto: Naturhistoriska Riksmuseet