https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/etnografiska-8.jpg

Häng med och testa all världens lek på Etnografiska museet

Tänk att få vara testpanel i ett rum fyllt av lek, spel och musik från hela världen. Vilken lycka! Barnpatrullen har besökt Etnografiska museets publika experiment Testlabb: LEK. Här prövar de allt ifrån ett gigantiskt memory till ett fem meter långt fotbollsspel och mycket mer.

Publicerad: februari 2023

Det dröjer ungefär tre sekunder från det att Barnpatrullen kliver in genom dörren till testlabbet innan de är i full gång med leken. Det som först fångar deras uppmärksamhet är hinderbanan i trä där de kan hoppa från bräda till bräda utan att ramla i ”vattnet”.

– Se upp för krokodilerna! ropar Lee, 6 år, till sina två kusiner Annie, 5,5 år och Ibrahim, 7 år som genast är med på leken.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/etnografiska-4.jpg
I testlabbet finns allt från mysiga hängmattor, en hinderbana, en hög klätterställning och mycket annat.

Kusinerna är på Etnografiska museet i dag för att agera testpatrull i museets nya lekrum, som heter just Testlabb: LEK. Men det är inte bara Barnpatrullen som kan testa leklabbet, alla är välkomna.

Ge din egen feedback

– Testlabb: LEK är ett slags publikt experiment där vi vill undersöka vad barnen faktiskt vill ha i en utställning som innehåller hela världens kulturer men som ska tilltala barn. Det är en mötesplats för barnfamiljer och den ingår i ett förberedande arbete för att så småningom skapa en permanent utställning, förklarar Ann-Sofie Axelsson, projektledare på Etnografiska museet.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/etnografiska-5.jpg
Efter att man lekt klar så kan man ge feedback via ett webbformulär som man kan skanna sig till via QR-koder i testlabbet.

Under perioden 3 februari till 30 april bjuder museet därför in barn och barnfamiljer och låter dem leka och testa allt i det 450 kvadratmeter stora testlabbet. Efter besöket kan de som vill ge museet återkoppling på vad som var roligt, vad som kan ändras och om något saknas. Feedbacken ges antingen direkt till pedagogerna på plats eller via ett webbformulär som man kan skanna sig till via QR-koder i testlabbet.

Det är en mötesplats för barnfamiljer och den ingår i ett förberedande arbete för att så småningom skapa en permanent utställning

Ann-Sofie Axelsson, projektledare

En världsorkester

När Barnpatrullen tröttnat på att hålla sig undan för krokodilerna beger de sig till nästa spännande ställe. En bit in i rummet, på en stor rund matta, är det uppdukat ett helt smörgåsbord av instrument från alla möjliga olika länder. Ibrahim tar sikte på oljefatet medan Lee väljer en trumma och Annie slår sig ner vid en marimba.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/etnografiska-7.jpg
Inne i testlabbet hittar man mängder av instrument från hela världen.

Museivärden Gilbert Johansson, som även är musiker, föreslår för barnen att de ska testa att spela en låt tillsammans och börja leda takten vid en stor trumma toppad med djurhud. Till en början låter det ganska skrälligt och osynkat men efter ett tag börjar barnen att lyssna in och följa varandra. Till slut når de en samstämmighet och landar i något som faktiskt liknar en liten melodi. Efter ett tag byter barnen instrument och provar sig nyfiket runt.

– En sån här trumma har jag hemma, säger Lee och Ibrahim tittar ivrigt på när Gilbert visar honom hur en latinamerikansk vibraslap fungerar.

– Vad cool, jag vill testa!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/etnografiska-2.jpg
En bit in i utställningen kan man mysa i saccosäckar och läsa sagoböcker på tolv olika språk

Memory och domino

På barns vis är det strax dags att byta till nästa spännande station – ett gigantiskt memoryspel som även fungerar lite som en klätterställning. Bakom träluckor kan barnen hitta bilder på olika föremål som finns i museets utställningar och som man på memory-vis ska para ihop med sin maka.

– Jag har hittat fyra redan, säger en lycklig Annie och visar stolt sina fynd för kusinerna.

I den ena av de två stora kojorna en bit in i utställningen kan man mysa i saccosäckar och läsa sagoböcker på tolv olika språk och i den andra finns det flera olika brädspel – allt från yatzy till klassikern fyra i rad. Men Barnpatrullen fastnar för dominobrickorna och börjar bygga långa rader av de färgglada brickorna för att sen se hur de rasar.

– Jag älskar domino. Jag ska bygga en jättestor cirkel, säger Ibrahim med blicken full av koncentration.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/etnografiska-3.jpg
Ibrahim bygger en stor cirkel av de färgglada dominobrickorna.

Pyssligt värre

Så testar patrullen vidare allt från mysiga hängmattor till den höga klätterställningen som är perfekt för att ”bara stå och chilla” enligt Annie. Det fem meter långa fotbollsspelet med plats för hela 31 spelare – Lee räknar dem noggrant – blir Ibrahims favorit. Han har svårt att slita sig från spelet när det är dags att avrunda dagen i testlabbets pysselhörna.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/etnografiska-6.jpg
Barpatrullen bygger bilar av återbrukat material. Det är lite klurigt att få in pinnen i de förborrade hålen.

Här kan barnen skapa sina egna leksaker av återbrukat material. De tre kusinerna väljer att göra bilar av petflaskor, pinnar och trähjul. Det är lite klurigt att få in pinnen i de förborrade hålen och det gäller att hålla tungan rätt i mun, men till slut lyckas det. När alla tre bilarna är klara och besöket börjar nå sitt slut är det en mycket nöjd Barnpatrull som tar ett sista stopp där de började – bland krokodilerna i hinderbanan. När Lees mamma säger till barnen att det är dags att lämna museet hörs ett unisont.

– Neeeej, vi vill inte gå hem än!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/Barnpatrullen.jpg
Barn i stans barnpatrull består av Annie 5,5 år, Ibrahim 7 år och Lee 6 år.

Så tyckte Barnpatrullen om Testlabb: LEK

Text: Karin Cedronius
Foto: Kristina Sahlén