https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/06/mastodont01-e1709295390532.png

Mäktigt möte med mastodonter på Tom Tits

Mammutar, sabeltandade tigrar och grottbjörnar – Tom Tits har fått besök av ett helt gäng med utdöda forntidsdjur. Barnpatrullen har varit där och träffat bjässarna som alla är i naturlig storlek och både låter och rör på sig.

– Wow, kolla vad stora de är! Har de funnits på riktigt?

Redan i entrén till Tom Tits möts Barnpatrullen av en sabeltandad tigerfamilj vars enorma storlek väcker 6-årige Louis intresse. Han ser med stora ögon på den vitpälsade tigern och de sågtandade huggtänderna som mäter hela 28 centimeter.

– De är inte på riktigt, men om de skulle vara det då skulle jag bajsa på mig, konstaterar han torrt.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/06/mastodont06-e1709295349381.png
De långa huggtänderna på den sabeltandade tigern imponerar på Barnpatrullen.

Verklighetstrogna bjässar

De sabeltandade tigrarna är en del i den stora utställningen Mastodont som visas på Tom Tits mellan 1 juni och 30 september. I utställningen kan man se ett gäng olika forntida djur, som alla dog ut för ungefär 10 000 år sen. Djuren är skapade efter de senaste vetenskapliga rönen och har tänder, betar och klor som är utformade efter arkeologiska fynd. Inspirationen till pälsarna kommer från fossila avtryck. Det hela är mycket autentiskt. Men inte nog med det! Dessutom rör de på sig och låter naturtroget.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/06/mastodont15-e1709295318111.png
De ullhåriga noshörningarna är en av de utdöda arter som visas upp i Mastodont.

– Djuren styrs av avancerade motorer som sitter på insidan av metallskeletten och de har programmerats för att ha ett rörelsemönster som liknar deras nutida släktingars, förklarar zoologen Jan Westin som är en av upphovspersonerna bakom Mastodont.

De är inte på riktigt, men om de skulle vara det då skulle jag bajsa på mig

Loui, 6 år

Gulliga tigerungar

De naturtrogna forntidsdjuren imponerar på Barnpatrullen och 9-åriga Minna tycker till och med att den sabeltandade tigerns ungar, som leker i gräset, är riktigt gulliga.

– Jag vill gå in till dem och klappa, säger hon men tyvärr får hon och Loui hålla sig på rätt sida repet, eftersom djuren i Mastodont bara är till för att beundra på avstånd och inte får röras.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/06/mastodont03-e1709295379820.png
Barnpatrullen spanar in den ullhåriga noshörningen på behörigt avstånd.

De är bara tigrarna som bor vid entrén, resten av djuren håller till i parkens norra del. Här kan man beskåda och lära sig mer om allt från grottbjörnar, ullhåriga noshörningar och grotthyenor till parkens allra största mastodont: mammuten, som mäter nästan fem meter i mankhöjd och som kunde väga upp till sex ton.

– Mammuten är mest besläktad med dagens asiatiska elefant, men den hade 90 centimeter långa täckhår, underull och ett tio centimeter tjockt späcklager mot kylan, berättar Jan Westin och tillägger att de långa, böjda betarna användes för att skyffla bort snö så de kunde komma åt örter och gräs på marken.  

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/06/mastodont01-e1709295390532.png
Mammutpappan kunde bli över fem meter hög och väga sex ton – snacka om mastodont!

Gullig mammutunge

Förutom djuren kan man även beundra ett antal kopior av gamla grottmålningar där forntidens konstnärer avbildat djuren i parken, och det finns även en boplats med människor som byggt ett tält av hudar, betar och horn. Precis så som människorna som levde i Sibirien gjorde för 10 000 år sen.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/06/mastodont07-e1709295339829.png
På grottmålningarna har forntida konstnärer avbildat djuren i parken.

Det finns också en annan plats som väcker Barnpatrullens intresse. I parkens ena hörn står nämligen arkeologernas tält uppställt. Där inne finns bland annat en kopia av mammutungen Lyuba som hittades av renskötare i Sibirien 2007. Hon var nedfryst och hennes hud, päls och vissa inälvor är välbevarade tack vare att hon legat i isen. Nu ligger hon på sidan i sin monter och ser ut att sova sött. Minna tycker att hon är jättegullig och Loui funderar över om Lyuba kanske är lite mer verklig än de andra djuren i parken trots allt.

– Tänk om hon vaknar när jag sticker in mina fingrar så här, säger han och stoppar modigt in sina pekfingrar i ett par hål på sidan av montern.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/06/mastodont08-e1709295307983.png
I arkeologernas tält kan man gissa tänder, klor och tassavtryck och lära sig mer om djuren i parken.

Gissa tanden

I samma tält finns det skåp med luckor där Barnpatrullen hittar en massa spännande och kluriga utmaningar. Här kan de gissa vems tänder, klor och tassavtryck de ser och även lära sig mer om mammutarnas betar, pälshår och varför de dog ut – nämligen på grund av att klimatet blev varmare och kraftiga regn blötte upp stäppen så att deras betesmarker försvann. Det finns även kopior av mammutens gigantiska tänder som var räfflade på ovansidan för att bättre kunna mala sönder gräset de åt.

– Jädrans vad spetsiga de var, säger Minna när hon får syn på ett kranium med en sabeltandad tigers jättelika huggtänder.

Wowigt och vetenskapligt

Vid en första anblick kan det tyckas ovant att hitta dessa forntida mastodontdjur hos Tom Tits, som kanske är mer känt för sina interaktiva experiment. Men de passar i allra högsta grad in i museets tema, menar Marie Karlsén, marknadschef på Tom Tits Experiment

– Vi är så glada att ha fått hit utställningen till oss. Vi vill alltid ha en wowfaktor på det vi visar och det får man verkligen av de här jättelika djuren. Samtidigt har de en tydlig vetenskaplig koppling och förhoppningsvis kan de få våra besökare att fundera över dagens utrotningshotade djur och klimatförändringar.  

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/06/mastodont09-e1709295328689.png
Bakom luckorna finns många spännande upptäcker och information om allt i parken.

Hur mycket av de vetenskapliga funderingarna som fastnar hos Barnpatrullen i dag är svårt att veta, men ett som är säkert är att de stora djuren har gjort intryck.

– Jag gillade mammuten mest för de var så stora och den lilla mammutbebisen var gullig, säger Minna och Loui fyller i:

– Hyenan var nog coolast för den var stor och farlig. Jag tror mina kompisar skulle bli rädda om de mötte en sån!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/06/mastodont05-e1709295360319.png
Hyenan var en av Louis favoriter ”För den var så stor och farlig!”

Visste du att …

… Både mammutar och grottbjörnar var vegetarianer och livnärde sig mest på gräs och mineralrika örter.

… De äldsta kända fossila fynden av mammut är ungefär 1,8 miljoner år gamla.

… De sista mammutarna levde på Wrangelöarna i Sibirien för ungefär 4 000 år sen.

Fakta om Mastodont på Tom Tits Experiment

När: 1 juni-30 september.

Mån–sön: 10–17.

Pris (Mastodont ingår i den ordinarie entrén till Tom Tits Experiment): Förköp: vuxna 230 kr, barn 3-15 år 180 kr, barn 0-2 år gratis.

Entré: vuxna 240 kr, barn 3-15 år 190 kr, barn 0-2 år gratis.