Närkontakt med gigantiska småkryp
Är du stark som en myra? Kan du klättra som en fluga? Eller kanske hoppa lika långt som en gräshoppa? Häng med när Barnpatrullen testar den nya utställningen Stora små kryp i Tom Tits experimentpark där inte mindre än 30 gigantiska småkryp har flyttat in i sommar.
Texten publicerades i juni 2023
Det är en strålande varm sommardag när Barnpatrullen besöker Tom Tit med siktet inställt på att testa utställningen Stora små kryp. Det första som möter syskonen Manne, 8 år, Maikki, 5 år och Frankie, 1 år är en gigantisk skorpionspindel med håriga ben och enorma käkar. Manne blir väldigt entusiastisk medan lillasyster Maikki ser lite mer skeptisk ut och ryggar tillbaka bakom mamma Maria.
– Åh, kolla in skorpionen – en sån har jag sett i verkligheten när jag och pappa var på en djuraffär, säger Manne och flikar in att just spindlar men även ödlor är några av hans favoritdjur.
– Vi har en ödla som heter Runa hemma hos pappa!
Föredrar fjärilar
Maikki däremot håller inte med brorsan, spindlar är enligt henne ingen favorit. Däremot gillar hon fjärilar som också finns i gigantisk storlek här i parken.
– Jag älskar fjärilar och jag vet att de ligger i en puppa innan de blir fjärilar, säger hon stolt och beundrar den vackra rosa-blå fjärilen i gigantstorlek som pryder sin plats mitt i parken.
Utställningen Stora små kryp består, förutom av de 30 småkrypen som är utspridda på olika platser runtom i parken, även av olika teststationer där man jämföra sina förmågor med några av krypen. Här kan du till exempel prova om du är lika stark som en myra, om du kan klättra på en vägg som en fluga eller om du kan hoppa lika långt som en loppa. Manne och Maikki tar sikte på testhörnan där man kan jämföra sin styrka med en myras genom att dra i ett rep och läsa av på en mätare hur mycket man orkar dra. Manne tar ifrån tårna och landar på 13 kilo och Maikki på hela nio kilo.
– Hur mycket väger jag? frågar Manne sin bonuspappa Ingemar och får till svar att det nog är någonstans mellan 25 och 30 kilo.
– Då skulle jag kunna lyfta en hel husbil om jag var en myra! konstaterar han efter att ha läst på skylten och lärt sig att en myra kan lyfta 100 gånger sin egen vikt.
Loppor, löss och tusenfotingar
Upptäcktsfärden går vidare i parken och Barnpatrullen betar av allt från enorma skorpioner, huvudlöss, loppor, blodiglar och tusenfotingar till sländor, myggor och fästingar och mycket mer – allt i gigantstorlek.
– Syftet med utställningen är att lyfta de här småkrypen som många upplever som obehagliga och berätta om vilken nytta de faktiskt gör. Många av dem har oförtjänt dåligt rykte och vi vill berätta om allt bra de också gör men också förmedla vad vi människor kan göra för att för att främja mångfalden som småkrypen är avgörande för, säger Klara Ehn, webbredaktör på Tom Tit.
Den som är extra intresserad och vill veta mer kan följa med på en av de dagliga guidade turerna där utställningspersonalen berättar mer detaljerat om alla spännande kryp i parken.
– Och vill man fördjupa sig ytterligare kan man ta del av fördjupade aktiviteter i vårt Maker Space där vi bygger programmerade robotpollinatörer, lägger Klara till.
Rid på en skorpion
Men vår Barnpatrull har fullt upp med att upptäcka parken på egen hand och tar sikte mot ett hörn där det finns en enorm myra och en minst lika stor skorpion som man kan rida på. Maikki och Manne testar så klart men lillasyster Frankie som sitter tryggt på pappas arm rynkar pannan och tycker att det blir alldeles för läskigt när den stora myran rör sig lite långsamt. – Titta Frankie, det är inte farligt alls, ropar Manne glatt från myrans rygg.
I en annan testhörna får syskonen prova att samarbeta för att klara av att gå som en mångfoting. De spänner på sig ett par skidor på fötterna och börja gå sakta framåt medan Maikki håller takten: ”Ett, två, ett, två”. Det går bra till en början innan de vinglar till och skrattande faller ihop i en hög. Det var visst inte så lätt att hålla koll på så många fötter och ben!
Det här ska jag berätta för mina kompisar på förskolan, att Manne har ätit riktiga larver!
Maikki, 5 år
En gigantisk bajskorv
På barns vis avverkas parken i snabb takt och syskonen betar av stationerna en efter en. På vissa av dem – särskilt dem med spindlar – stannar Manne till lite extra och läser intresserat på skyltarna. En skräckfylld favorit blir den stora trapdoorspindeln som tittar upp ur sitt bo i marken när man trycker på en pedal. Maikki gillar den inte så mycket med Frankie skrattar och pekar när spindeln leker tittut.
Efter att ha besökt så gott som alla 30 insekter i parken avrundas turen vid en gigantisk bajskorv befolkad av flugor. Spännande och äckligt på en gång, tycker patrullen.
Äta larver?
Men det allra mest fascinerande sker nog ändå vid fikapausen efter rundturen i parken. Då bjuds Barnpatrullen på något så ovanligt som mjukglass med äkta larvströssel! Manne tar ett litet slick och tuggar i sig en knastrande larv utan att blinka. Sen fattar han att det faktiskt är en riktig larv och inte fejk. Då blir han stolt som en tupp.
– Va? Är det riktiga? Såna som vi ger till vår ödla Runa att äta? Det här kommer pappa aldrig tro när jag berättar för honom!
Lillasyster Maikki är lite mer skeptisk till strösslet och väljer att avstå men hon ser med beundran på sin storebror och säger.
– Det här ska jag berätta för mina kompisar på förskolan, att Manne har ätit riktiga larver!
- Text: Karin Cedronius
- Foto: Kristina Sahlén
Fakta om utställningen
Stora små kryp pågår 1 juni-1 oktober på Tom Tits Experiment
Utställningen ingår i den ordinarie entrén.
Pris: vuxna 240 kr, barn 3-15 år 190 kr, barn 0-2 år gratis.