https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/Vasamuseet-barnpatrull1.jpg

Häng med 1600-talspojken Olof på en spännande tur i Vasamuseet

Tänk att få följa med en elvaårig dräng på Vasaskeppet och lära sig hur det var att leva som fattig pojke i början av 1600-talet. Det kan du nu! Barnpatrullen har testat Vasamuseets nya audioguide för barn: ”Pojken och skeppet: en resa i det förflutna”.

Publicerad: februari 2023

Det är en peppad Barnpatrull som kommer på besök till Vasamuseet en solig vårvinterdag i februari. Kompisarna Liv, Manne och Noah, alla åtta år, pratar ivrigt i munnen på varandra när de beger sig till kassan i entrén för att hämta ut kartan som ska hjälpa dem att följa museets nya audioguide för barn: ”Pojken och skeppet: en resa i det förflutna”.

– Jag har varit här förut men då var jag så liten att jag inte kommer ihåg någonting, säger Liv och Manne instämmer medan Noah påpekar att det är första gången han besöker museet.

Väl innanför dörrarna tornar det mäktiga 1600-talsskeppet upp sig framför Barnpatrullen som blir riktigt imponerade.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/Vasamuseet-barnpatrull2.jpg

– Wow, vad stort det är alltså. Jättehögt ju! säger Liv med stora ögon när hon böjer på nacken för att spana in skeppet i hela sin prakt.

Killarna i patrullen är ivriga på att se skeletten som de har hört ska finnas här på museet. Men först är det dags för dagens uppgift: att testa nya audioguiden!

Karta och mobiltelefon

Med kartan i ena handen och mobiltelefonen i den andra beger sig barnen till audioguidens första punkt – mitt framför skeppet. Där skannar de QR-koden på kartan med sin mobil och börjar sen spela upp den första av de nio delar som utgör berättelsen om den elvaårige pojken Olof som drömmer om att följa med på Vasa. Andaktsfullt lyssnar de till berättarröstens historia om det stora skeppet som skulle bli kung Gustav II Adolfs skrytbygge i kriget mot sin kusin Sigismund av Polen. Här får de veta att Vasa på tiden det begav sig var ett skepp med mycket färger, guld och utsmyckningar och hela 64 kanoner.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/Vasamuseet-barnpatrull3.jpg

Hittar Olof på skeppet

Station nummer två är vid den så kallade tiondelsmodellen, det vill säga en modell av skeppet i skala 1:10. Där får Noah syn på berättelsens huvudperson Olof som kikar fram ur en av skeppets kanonluckor och han visar ivrigt sina kompisar var den glada pojken är.

– Men det var faktiskt lite läskigt att se Olof där på skeppet för man vet ju att det ska sjunka sen, säger Liv.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/Vasamuseet-barnpatrull4.jpg

Efter varje station avslutas berättelsen med en instruktion om vart barnen ska bege sig härnäst. Dessutom finns det en bild i telefonens guide på hur stationen ser ut så att man lätt ska hitta. För det är viktigt att stå på rätt ställe så att berättelsen stämmer överens med det man tittar på. Det går förstås även att följa papperskartan, vilket Manne visar sig vara proffs på. Han tar täten och pinnar ivrigt vidare till nästa hållplats, den stora modellen över skeppsvarvet där Vasa byggdes. Här står barnen ett bra tag och lyssnar till historien om hur den blott elvaårige Olof jobbade hårt varje dag för att bygga kungens skepp och hur han måste hjälpa sin fattiga familj att tjäna pengar eftersom hans pappa hade åkt ut i kriget.

– Kolla där tror jag att jag ser honom! Och där är det två små minimänniskor som brottas med varandra, säger Manne.

Viceamiralens dräng

På de följande stationerna får patrullen höra historien om hur det gick till när Olof blev utsedd till viceamiralen Erik Jönsson Krämers dräng och hur han längtade och såg fram emot den 10 augusti 1628 när skeppet äntligen skulle lämna Stockholm under pompa och ståt.

Det var jättekul. Jag vill gärna komma hit igen!

Så fortsätter audioguiden i nio steg, där barnen lotsas till olika spännande platser i museet. Vid varje station får de en liten berättelse om vad de ser, hur livet ombord kunde gestalta sig och vad Olof tänkte och tyckte om sitt stora äventyr.

Favoritstationen

En av Barnpatrullens favoriter är den dockskåpsliknande modellen av Vasa där man ser en massa människor på insidan av skeppet hålla på med sina sysslor. Här berättar Olof vad han ska göra ombord – bland annat hämta krut till kanonerna och när han frågar Barnpatrullen om de kan se de vita rören med krutet i blir det en intensiv jakt som slutar med att Liv hittar dem.

– Där är de, säger hon och pekar på en pojke i modellen.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/Vasamuseet-barnpatrull5.jpg

Mix av fakta och fantasi

Vid entréplan ligger audioguidens näst sista station – en modell som visar när Vasa förliser. På en liten holme står en kvinna med ett barn och en man vid sin sida och tittar förfärat på när skeppet ligger med slagsida i vattnet.

– Det där är nog Olofs mamma och pappa, gissar Liv.

– Nej, hans pappa var ju ute i kriget så det kan det inte vara, påpekar Manne.

– Just det! Då är det nog Olofs mamma och bonuspappa, konstaterar Liv torrt.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/Vasamuseet-barnpatrull6.jpg

För vår Barnpatrull tar det cirka 45 minuter att ta sig genom audioguiden. För den som skyndar lite mer kan det gå på 35 minuter, men varför skynda när det finns så mycket kul att och spännande att se! Berättelsen bygger på en mix av historiska fakta och fantasi och passar för barn från åtta till tolv år. Den nedre åldersgränsen är bra att hålla för det kräver en del koncentration att sitta still och lyssna vid varje station. Men för vår Barnpatrull var det inga problem. Livs omdöme om audioguidningen säger nog det mesta:

– Det var jättekul. Jag vill gärna komma hit igen!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/Barnen_r.jpg
Barn i stans barnpatrull består av Noah 8 år, Liv 8 år och Manne 8 år.

Så tyckte Barnpatrullen om Vasamuseets audioguide

Text: Karin Cedronius
Foto: Kristina Sahlén