Rum för lärorikt lekande
Leken är perfekt när man ska lära sig något nytt! Det har flera av stans nya museer tagit fasta på i sina roliga, pedagogiska lekmiljöer. I Scenkonstmuseets dockteater kan ni leka, spela teater och skapa spännande föreställningar tillsammans.
Hej, Monica Åslund Forsén, pedagog på Scenkonstmuseet. Berätta om er nya dockteater!
– Det är en liten teaterscen som har många attribut från teatervärlden. Här finns till exempel en tygridå, en hel del formbar scenografi och olika slags dockor att använda sig av. Vi har både kasperdockor, marionetter och olika slags masker. Tanken är att det ska vara en plats för fritt skapande och teaterlek.
Går det även att leka med ljud och ljus?
– Ja, i dockteatern kan man testa olika spännande ljudeffekter i sin föreställning. Till exempel kan det bli natt med hjälp av en uggla som hoar, eller en sommardag med fågelkvitter eller varför inte storstad full av billjud? Och, precis som på den riktiga teatern, kan man experimentera med ljuset och till exempel skapa en stjärnhimmel eller ett åskoväder.
Det ska vara roligt, lekfullt och inspirerande!
Monica Åslund Forsén
Kan man även skapa sina egna dockor?
– Ja, under loven och vissa helger kan man skapa stavdockor i vår ateljé och ta med till dockteatern för att spela med. Det brukar vara väldigt populärt!
Vad lär man sig av ett besök på dockteatern?
– Man får prova på konstarten, utforska skapandet och improvisera sina egna berättelser med dockor. Det ska vara roligt, lekfullt och inspirerande.
Vilka åldrar vänder ni er till?
– Vi vänder oss till alla åldrar, men den passar särskilt bra för barn från förskolan upp till nioårsåldern. Vår scenograf Annike Thore från Form och funktion, som har skapat miljön, har gjort den så att även de allra minsta ska kunna leka här.
- Text: Karin Cedronius