https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/11/200123_larandearenan_0877-scaled.jpg

Klura i Labbet

Möt experter, undersök samlingsföremål och lär dig mer om hur det är att vara forskare. Naturhistoriska riksmuseets nya kreativa rum, Labbet, öppnar dörren till ny kunskap om livet på jorden.

Hej Bengt Staf, ansvarig för Naturhistoriska riksmuseets satsning Labbet. vad är det?

– Det är ett upplevelserum där man kan fördjupa sitt museibesök och komma ännu närmare våra forskare och samlingar. Här kan man testa hur det är att själv vara forskare och undersöka en del av museets samlingsföremål på riktigt nära håll.

Hur går ett besök till?

– Det börjar med en gemensam introduktion av de aktiviteter som erbjuds under att pass. Sen är det fritt fram att dyka in i de olika stationerna och börja utforska. Det finns aktivitetsledare på plats vid de flesta stationer, utom vid några som är självinstruerande.

Vad kan en liten forskare göra i labbet?

– Man kan till exempel prova att ringmärka en fågel. Då får man plocka fågeln ur ett nät, väga, mäta vinglängd, artbestämma, skriva protokoll och ringmärka. Vid en annan station kan man dra en lapp med ett insektsnamn och gissa hur insekten ser ut, rita av den och sen se en bild på hur den faktiskt ser ut.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/11/200123_larandearenan_1184-scaled.jpg

Vilka åldrar passar labbet för?

– Labbet passar barn och ungdomar mellan 7 och 15 år och är en aktivitet som barnen gör tillsammans med en medföljande vuxen. De som är över 12 år kan gå in själva utan vuxen. Det kostar 50 kronor per person och biljetterna köps i kassan eller i museets webbutik.

Annonser: