https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/tidsvalvetbild.jpg.webp

Minnen, magi och mystik på Nordiska museet

Bli en tidsresenär i Tidsvalvet, lek som barn gjorde förr i Lekstugan eller skapa och pyssla tillsammans med museets personal i den kreativa Ateljén. Och glöm inte att gå ett av alla roliga familjespår med spännande uppgifter att lösa. Ett besök på Nordiska museet är spännande, magiskt, lärorikt och fantasieggande – här finns något för alla i familjen.

Upplevelsen börjar redan utanför den imponerande museibyggnaden med sina tinnar, torn och spiror. Det är lätt att låta fantasin dra i väg och fundera på vad som händer innanför de stora portarna med sina vackra utsmyckningar. Och nog händer det grejer här inne alltid!

– Alla som besöker oss blir tidsresenärer så fort de kliver över tröskeln till museet. Här kan man fara fram och tillbaka i historien och lära sig hur livet var för dem som var före oss. Hur de levde, bodde, åt, lekte, festade och klädde sig. Det är sådant som vi alla har en relation till, oavsett var och när du är född, säger Lena Bergqvist som är publik producent på Nordiska museet.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/nordiska_dsc_3195_1.width-1440.jpg
På Nordiska museet kan små och stora göra en tidsresa tillsammans och uppleva livet i Norden förr och nu. Se och prova på hur man bott, klätt sig, ätit, lekt, firat och levt från 1500-talet och framåt. Fri entré t.o.m. 18 år!

Barnens egen historia i Tidsvalvet

I museets källarvalv finns det senaste tillskottet i museets barnverksamhet: den prisvinnande, interaktiva utställningen Tidsvalvet. En magisk plats där besökarna kliver genom en hemlig portal och hamnar rakt in i barnens egen historia de senaste 150 åren. I olika rum får du träffa barn från andra tider men också museets grundare Arthur Hazelius samt flickan Fabella, som är en så kallad skaffare.

Alla som besöker oss blir tidsresenärer

Lena Bergqvist, publik producent på Nordiska museet

– Fabella kan resa i tiden och tar med oss på sin färd. Som skaffare är hennes uppgift att hjälpa Minnet i kampen mot Glömskan genom att samla in föremål och historier, säger Lena Bergqvist.

På resan får du dela barnens minnen, drömmar och historier. Alla har levt på riktigt och allt bygger på livshistorier ur Nordiska museets samlingar. I en tågkupé från 1940-talet får du möta tre barn som drabbats av kriget och behöver din hjälp, i ett barnrum från 1980-talet kan du testa på att spela Game&Watch eller läsa serietidningar och i den magiska garderoben händer det märkliga saker när du provar kläder framför spegeln.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/tidsvalvet_80talsrummet_1050x657.jpg
Längst ner bland museets källarvalv finns en magisk plats, Tidsvalvet. Genom en hemlig portal kliver du rakt in i barnens egen historia! Här kan du uppleva hur din vardag hade sett ut om du hade varit barn i en annan tid. Passar alla från 8 år. Endast förköp.

Levande bibliotek

– För att inte tala om det Levande biblioteket där saker vaknar till liv och berättar spökhistorier en gång i kvarten, säger Lena Bergqvist och tillägger att Tidsvalvet riktar sig till alla från åtta år tillsammans med en vuxen.

– Vi duckar inte för svåra ämnen som svält, barnarbete och krig även om vi förstås också har många roliga ämnen. Därför kan det vara bra att ha med sig en vuxen på tidsresan. Tänk också på att det är bra att förboka sina biljetter till Tidsvalvet eftersom det ofta kan bli fullt på helger och lov.

Skapa i Ateljén

Alldeles utanför Tidsvalvet ligger museets nästa härliga familjeupplevelse: Ateljén. Här är hantverk, återbruk och skaparglädje i fokus och barn och vuxna kan plocka fram sin kreativa ådra och skapa de mest fantasifulla kreationer, alltid med tema efter säsong och de aktuella utställningarna.

– I Ateljén pysslar vi med material från naturen och återbrukat material. Inspirationen hämtas från traditioner i Norden, historien och museets samlingar och det finns alltid en koppling till årstid och aktuella utställningar. Till exempel har vi just nu häxskola och framöver blir det magiska blommor, säger Lena Bergqvist.

I Ateljén ledsagas barnen av museets personal, eller ibland även någon känd författare, hantverkare eller influencer, som visar och inspirerar till pyssel. Ett hett tips är att förboka sin biljett innan besöket för att vara säker på att få plats, eftersom de går åt snabbt och under lov och helger är det mer eller mindre alltid utsålt.

– Följ oss gärna i sociala medier för då ser man vad som är på gång och när nya biljetter släpps och kan boka dem.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/bymokkasin-9736bild_spel.jpg
Hur var livet på en bondgård i slutet på 1800-talet? Hur lagade man mat, handlade och tvättade sina kläder? I Lekstugan kan du resa tillbaka till en tid utan rinnande vatten och el. Klä dig till piga eller dräng och lek dig fram genom gårdens alla sysslor. Passar 5-10 år. Endast förköp. Foto: Sofia Jansson

Lek och lär i Lekstugan

För de lite yngre barnen, mellan cirka fem och tio år, är museets Lekstuga en populär plats. Här är du också tidsresenär och får leka och lära i en autentisk miljö. Hur lagade man mat på slutet av 1800-talet? Hur handlade och tvättade man kläder och hur var det egentligen att leva utan rinnande vatten och el?

Det finns alltid personal på plats (…) som ger barnen olika uppdrag och svarar på deras frågor och funderingar

Lena Bergqvist, publik producent på Nordiska museet

– I Lekstugan kan barnen klä ut sig till piga eller dräng och lära genom leken. Det finns alltid personal på plats, som vi kallar mor eller far i stugan, och som ger barnen olika uppdrag och svarar på deras frågor och funderingar, säger Lena Bergquist och tillägger att gårdstomten förstås alltid håller ett vakande öga på att sysslorna blir rätt utförda.

Även Lekstugan är bra att förboka innan besöket för att vara säker på att få en plats.

Gå ett spår

Missa inte heller museets många roliga, spännande familjespår där ni kan vara tidsdeckare och lösa uppdrag på egen hand. Vad sägs till exempel om att leta efter en värdefull marsipanfigur som har försvunnit under natten när museet varit stängt?

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/NM_tidsdeckarna.jpg
Är du klurig och skarpsynt? Hjälp till att lösa ett mysterium. En gyllene marsipanfigur är spårlöst försvunnen och det finns både misstänkta och ledtrådar i museet att undersöka. Passar från 7 år

– Det finns många sockersöta typer i vårt museum som kan ha tagit den – allt från barnen Oskar och Anna i Lekstugan till Årstafrun eller Gustav Vasa, som var tokig i just marsipan. I familjespåret Tidsdeckarna får barnen och deras vuxna hjälpa till att lösa gåtan om den försvunna marsipanfiguren, säger Lena och berättar att spåret går genom hela våning tre och stora hallen vilket gör den till en perfekt introduktion av museet på ett lekfullt sätt.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/dukadebord.webp
Vad åt man när det var fest på 1500-talet? Fanns det glass på 1700-talet? Följ med på en mathistorisk resa bland helstekta svanar och kanderade violer i utställningen Dukade bord.

Förutom flera olika slags familjespår ska man inte glömma barnens audioguide, påpekar Lena, och berättar att det också är ett trevligt sätt att ta sig runt i museet, ledsagad av ingen mindre än Gustav Vasa i lurarna.

Runda av med en gofika

När man lekt, pysslat, löst mysterier och åkt på tidsresa kan det vara skönt att avrunda besöket med en bit mat eller god fika. På Nordiska museet finns det två härliga matställen: restaurangen i stora hallen som serverar allt från husmanskost till goda bakverk, och mysiga kafé Lusknäppen på museets fina bakgård där man kan äta lättare luncher och gott fikabröd. Båda med hållbarhet och ekologi som främsta riktmärken.

– Lusknäppen har även en kul historia: namnet kommer av att man förr tog in alla föremål som skulle in på museet i denna lilla tegelbyggnad för att desinficera dem och göra dem lusfria, säger Lena Bergqvist och tillägger att museet självklart även har ett matsäcksrum för dem som föredrar det.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/uppdrag-arktis-nordiska-museet-scaled.jpg
Har ni det som krävs för att överleva i Arktis? Ta med familjen på en resa genom isberget i museets utställning ”Arktis – medan isen smälter” och samla kunskap om livet på jordens nordligaste platser. Passar från 7 år.