https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/SPVM_fasadskylt-Foto-Karin-Stenwall-scaled.jpg

Gör en kollektiv tidsresa på Spårvägsmuseet

Besök det fina Spårvägsmuseet i Norra Djurgårdsstaden som är fullspäckat med upptäckter, nostalgi, lek och lärdomar. Ett som är säkert: hit vill man återvända många gånger.

Publicerad: maj 2022 | Uppdaterad: oktober 2022

Redan utanför museet slås man av den vackra miljön med tegelbyggnader, ritade av arkitekten Ferdinand Boberg på 1800-talet. Och väl innanför dörrarna på det gamla gasverket blir man knappast besviken – takhöjden imponerar och alla bevarade detaljer är i sig väl värda ett besök. Men vi är här för att lära oss mer om kollektivtrafikens historia och upptäcka allt som museet har att erbjuda för leksugna barnfamiljer. Vi börjar därför vårt besök på plan 4 och ”Resan mot framtiden”, ett slags kronologiskt spår med åtta olika scener som beskriver det kollektiva resandet i Stockholm från 1600-talet fram till i dag.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/barn-aktiviteter-sparvagsmuseet-e1665477386163.jpg
Utställningen "Resan mot framtiden" följer ett kronologiskt spår med scener som beskriver det kollektiva resandet från 1600-talet och fram till idag.

Från muskelkraft till elektricitet

Tidsresan börjar med att vi får möta en rodderska från 1600-talet, som med muskelkraft tar sina passagerare över Stockholms vatten. Scen nummer två handlar om hästkraften och här får vi bland annat klappa hästen Punsch på mulen och höra honom gnägga muntert. Därefter byter scenerna av varandra en efter en och vi passerar såväl ångspårvagnarnas som elektricitetens intåg i kollektivtrafiken. Överallt finns det mängder av spännande saker att undersöka och lära sig mer om.

– Vi har anpassat museet så att det ska passa alla åldrar, både barn och vuxna. Vi har varit noga med att skapa ett museum som är innehållsrikt och roligt, eftersom vi tror att det är genom lekfullhet som vi skapar bäst förståelse och intresse för kollektivtrafiken, säger museichefen Eva Ramberg.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/Sparvagsmuseet_visningar-foto-Daniel-Griffel.jpg
Överallt i museet finns nya saker att upptäcka.

Massor att upptäcka

Och innehållsrikt är det verkligen. Varje scen har en mängd olika spännande detaljer och information som är anpassad att passa såväl liten som stor. En favorit är glaskuberna med uppbyggda miniatyrscener, som påminner lite om Junibackens sagotåg, men även den fina modelltågbanan som går mellan Enskede och Slussen. För att inte tala om möjligheten att själv bli roddarmadam, spårvagns- eller tunnelbaneförare för en stund. För här kan den som vill prova på hur detta känns, ta på sig en uniform i miniformat och hoppa upp i förarsätet för att ro, ratta eller spaka sig fram.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/Sparvagsmuseet_korsjalv-foto-Daniel-Griffel.jpg
Här får den som vill testa på jobbet som spårvagns- eller tunnelbaneförare.

Lekhörna, löparbana och jukebox

En trappa ner hittar vi en superfin liten lekhörna där man kan klä ut sig i uniformer, styra båten Solskinet, sälja grönsaker i torgståndet och annat kul. Definitivt ett populärt tillhåll för barnfamiljer. Ett stenkast bort finns en rolig bana där du kan testa din hastighet och se om du springer snabbare eller långsammare än en hästspårvagn och i ett annat hörn finns en mysig läshörna med bilderböcker för den som vill ta det lite lugnt ett tag.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/Sparvagsmuseet_snabbare-foto-Daniel-Griffel.jpg
Springer du snabbare än en hästspårvagn? Testa din hastighet på löparbanan.

Missa inte heller jukeboxen på plan två, i närheten av matsäckshörnan. Den är fulladdad med låtar som har kollektivtrafiksanknytning. Allt från Noice och ”En kväll i tunnelbanan” till ”En busschaufför”. Och den som är nyfiken på hur det såg ut i Stockholms kollektivtrafik på 1800-talet kan spana in vackra gamla hästbussar på samma våningsplan.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/Sparvagsmuseet_uniform-foto-Daniel-Griffel-scaled.jpg
För den som vill går det utmärkt att klä ut sig i uniform och styra båten Solskinet.

Minitunnelbanan finns kvar

De som har besökt Spårvägsmuseet någon gång vet att det finns en mycket uppskattad attraktion: minitunnelbanan som går mellan Hökarängen och Slussen, där ett åk kostar 20 kr. På samma plan finns en hel massa spännande gamla bussar, spårvagnar och pendeltåg som man kan beundra utifrån och en del som man får kliva in i.

– Eftersom vår lokal rymmer tusen besökare samtidigt är risken för slitage på de gamla fordonen stort, därför har vi valt ut ett antal fordon som man får kliva in i, berättar Eva Ramberg.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/barn-aktiviteter-sparvagsmuseet2.jpg
Den klassiska barnfavoriten minitunnelbanan har hängt med till de nya museilokalerna. Ett åk kostar 20 kr.

Upplevelse för alla åldrar

Spårvägsmuseet är en upplevelse för alla åldrar och du kommer definitivt att hitta saker som intresserar oavsett om du är tre eller 93 år gammal. Överallt finns det något att upptäcka, prova, läsa och lära. Till och med i museets fina kafé finns en spännande attraktion: längs bordet löper en pytteliten elektrisk minitunnebana fram och tillbaka mellan Hökarängen och Slussen.

– Vi har tänkt att det även här ska finnas något för alla, säger Eva Ramberg och visar att bakom soffan i kaféet, som givetvis är klädd med samma tyg som i pendeltågen, finns en tågbana i trä där de yngsta barnen kan leka när föräldrarna blir lite för långrandiga över kaffekoppen.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/Sparvagsmuseet2_foto-Daniel-Griffel-e1709295525166.jpg
Spårvägsmuseet hittar du på Gasverkstorget i Norra Djurgårdsstaden.

Ett som är säkert: till Spårvägsmuseet kan man komma många gånger om. Här finns något för såväl den nostalgiske mor- och farföräldern som för det nyfikna och leksugna barnbarnet. Hit lockas tåg- och bussfantasterna – och alla däremellan.

Fakta om Spårvägsmuseet

Entré: 120 kronor för en vuxen. För barn och ungdomar under 18 år är det fri entré. Ett åk med minitunnelbanan kostar 20 kr.
Öppettider: Tisdag–söndag kl 11.00-17.00 (måndagar stängt).
Adress: Gasverkstorget 1, Norra Djurgårdsstaden.

Hitta till museet

Buss: Åk med buss 6 eller buss 75 och hoppa av vid hållplats Drevergatan.
Tunnelbana: Ta tunnelbanans röda linje till station Ropsten. Välj uppgången mot Hjorthagen och därefter utgången mot Gasverket. Därifrån är det cirka 10 minuters promenad till museet.
Båt: Med pendelbåt 80 tar du dig till hållplats Ropsten. Gå cirka 10 minuter till museet.